Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ 4/18

  • Version
  • Преземи 0
  • Големина на фајлот 92.09 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање март 20, 2018
  • Последна промена ноември 16, 2021

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ 4/18

Работникот како компензација за извршените работни задачи односно за вршењето на работа кај работодавачот, на месечна основа добива плата и други парични надоместоци. Доколку работодавачот не ги исплатил навремено тие средства, тогаш работникот има право да ги побара со поведување на судска постапка. Но, доколку работникот почине, тогаш неисплатените плати и придонеси може да ги побараат членовите на неговото семејство како негови законски наследници. Во ваков случај, неисплaтените плати и придонеси претставуваат оставина на починатиот.

Претходно Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-295/18
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право