Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-225/17

  • Version
  • Преземи 1
  • Големина на фајлот 426.71 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање април 3, 2017
  • Последна промена декември 27, 2022

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-225/17

(...) „Од одредбите во Законот за судска служба и Закон надзор над работата на судската полиција во судовите на Република Македонија несомнено произлегува дека овластен субјект за поведување на дисциплинска постапка против припадник на судската полиција е Претседателот на судот врз основа на претходно поднесена иницијатива од лицата кој согласно овој Закон го вршат надзорот над работата на судската полиција. Што значи дека Председателот на судот оценува дали припадникот на судската полиција сторил некаква дисциплинска повреда во вршењето на неговите работни задачи и тој одлучува дали против полицискиот службеник ќе поднесе предлог за поведување на дисциплинска постапка за сторена повреда, а која постапка натаму ќе се спроведува со примена на одредбите на Законот за судска служба.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-630/16
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право