Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-99/20

  • Version
  • Преземи 2
  • Големина на фајлот 517.61 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање март 10, 2019
  • Последна промена јануари 21, 2023

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-99/20

(...) „Работодавачот донесува Одлука во која определува дека на работникот треба да му се исплати отпремнина поради користење на право на старосна пензија, во висина од две просечни месечни нето плати на РМакедонија исплатени во последните три месеци, а согласно член 72 од КД за вработените во земјоделството и прехрамбената индустрија.

При ваква состојба кога правото на тужителот произлегува од Закон и КД, а кое е утврдено и по основ и по висина, законска обврска е на работодавачот да му го исплати, дотолку повеќе што самиот донел Одлука со која се обврзал да му исплати отпремнина поради заминување во пензија, така што финансиките потешкотии кои наводно ги имал работодавачот не се од влијание за поинакво одлучување.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-44/19
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право