Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-226/18

  • Version
  • Преземи 4
  • Големина на фајлот 293.45 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање мај 25, 2018
  • Последна промена декември 28, 2022

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-226/18

(...) „Надомест за годишен одмор е парично право на работникот кој го искористил целиот свој годишен одмор. Годишниот одмор, работникот го користи во тековна година, односно во два дела најдоцна до 30.06 наредната година. Со истекот на овој рок, започнува да тече рокот на застареност на правото на регрес за годишен одмор (01.07 наредна година). Правото за надомест на годишен одмо како парично побарување од работен однос застарува во рок од 3 години согласно член 115 од Законот за работни односи.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-134/17
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право