Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-4/18

  • Version
  • Преземи 1
  • Големина на фајлот 314.36 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање март 20, 2018
  • Последна промена јануари 19, 2023

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-4/18

(...) „Работникот како компензација за извршените работни задачи односно за вршењето на работа кај работодавачот, на месечна основа добива плата и други парични надоместоци. Доколку работодавачот не ги исплатил навремено тие средства, тогаш работникот има право да ги побара со поведување на судска постапка. Но, доколку работникот почине, тогаш неисплатените плати и придонеси може да ги побараат членовите на неговото семејство како негови законски наследници. Во ваков случај, неиспалтените плати и придонеси претставуваат оставина на починатиот.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-1090/17
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право