Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-54/17

  • Version
  • Преземи 1
  • Големина на фајлот 380.73 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање март 1, 2017
  • Последна промена јануари 19, 2023

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-54/17

(...) „Работникот со исполнување на законски предвидените услови, неговиот работен однос прекинува поради негово пензионирање. Имено, работодавачот на месечно ниво треба на име на работникот да уплаќа придонеси за здравствено и пензиско осигурување, се со цел работникот да може да оствари право на пензија. Сепак, доколку работодавачот не уплаќал придонеси, тогаш работникот има право да поведе судски спор заради нивно наплаќање, како и право на надомест на штета за изгубените пензии.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-67/17
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право