Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-37/18

  • Version
  • Преземи 4
  • Големина на фајлот 373.88 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање март 22, 2018
  • Последна промена декември 28, 2022

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-37/18

(...) „Работникот кој отсуствувал повеќе од 3 работни дена од работа и тоа неоправдано, му се откажува договорот за вработување. Доколку работникот е на боледување, истиот треба да го извести својот работодавач дека е спречен да ги извршува своите работни задачи поради болест. Покрај ова, треба да внимава до кога му трае неговото боледување, се со цел да не дојде во ситуација каде што неговото боледување прекинало, а тој сеуште не се појавил на работа 3 последователни работни дена. Тогаш работодавецот има право да му врачи на својот работник отказно решение без отказен рок поради тешка повреда на работниот ред и дисциплина.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-1087/17
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право