Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-378/18

  • Version
  • Преземи 2
  • Големина на фајлот 790.04 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање јуни 14, 2018
  • Последна промена декември 28, 2022

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-378/18

(...) „Институтот трансформација на работен однос на работниците во основното образование од определено на неопределено време не е уреден со посебниот закон - Закон за основно образование, туку е решен со Законот за вработените во јавниот сектор. Тој закон предвидува трансформација на работниот однос од определено на неопределено време само  случај на замена на привремено отсутен работник кој е отсутен повеќе од еден месец и доколку отсутниот работник и по истекот на две години не се врати на работа работниот однос на вработениот кој го заменува се трансформира од определено на неопределено време по претходна согласност на огранот надлежен за давање на согласност на годишниот план за вработување на институцијата по однос на буџетот.Тоа значи дека на оваа категорија на работници не може да се примени Законот за работните односи, туку Законот за вработените во јавниот сектор бидејќи вработени имаат статус на даватели на јавни услуги.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-291/18
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право