Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ 1194 13

  • Version
  • Преземи 0
  • Големина на фајлот 36.00 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање септември 1, 2021
  • Последна промена септември 1, 2021

Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ 1194 13

Не се исполнети законските услови да се изврши трансформација на работниот однос, бидејќи покрај општите услови за трансформација на работниот однос, потребно е за работното место да се обезбедени финансиски средства, со оглед што работодавачот се финансира од Буџетот на РМ, а Министерството за образование донесува финансов план и програма и годишна пресметка, а бидејќи во конкретниот случај не се обезбедени финансиски средства за работното место на тужителот на неопределено време, самиот факт што работниот стаж на тужителот кај работодавачот во континуитет изнесувал повеќе од 5 години не може да биде причина за трансформирање на работниот однос на тужителот.

Претходно Правно мислење на Врховниот суд на Р.Македонија, во врска со трошоци за превоз до и од работа на вработени во јавниот сектор распоредени на работа надвор од местото на живеење (2019 година)
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право