Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-172/13

  • Version
  • Преземи 1
  • Големина на фајлот 333.93 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање април 11, 2013
  • Последна промена декември 29, 2022

Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-172/13

(...) „Што се однесува до медицинското вештачење како доказ за вршење мобинг, односно дека работничката имала здравствени проблеми поради нарушената чест и углед, намалена животна активност и страв од губење на работното место, второстепениот суд смета дека при неутврдени и непостоечки факти, за постоење на мобинг, не може да се прифати и медицинското вештачење дека е вршен мобинг, дека здравствената состојба од неуропсихијатриска гледна точка не е резултат на вршењето на мобинг. Постоењето на извршен мобинг се докажува со други докази а не со медицинско вештачење. Неуропихијатриското вештачење може да послужи како основ за видот и висината на оштетното побарување. Нема законски основ, тужбеното барање за надомест на нематеријална штета за претрпен страв од губење на работно место.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-211/13
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право