Пресуда на Основен суд Битола РО-141 09 Синдикат на Фабрика „4-ти Ноември“ Битола

  • Version
  • Преземи 2
  • Големина на фајлот 4.21 MB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање јуни 25, 2009
  • Последна промена ноември 18, 2021

Пресуда на Основен суд Битола РО-141 09 Синдикат на Фабрика „4-ти Ноември“ Битола

”Овој суд смета дека штрајкот од 17 март 2009 година е незаконски бидејќи помирувањето и преговорите се се уште во тек. Синдикатот-жалител поднел нови барања кои не биле презицирани во договорот и без да даде каков било одговор, ги одбил новите предлози направени од работодавачот и продолжил со штрајкот, и покрај волјата на работодавачот да ги исполни барањата кои не биле дел од договорот. Наместо земањето предвид на четирите предлози од работодавачот и давање објаснување за одбивањето на секој од нив, (синдикатот) еднострано го информирал работодавачот на 16 март 2009 година дека штрајкот ќе продолжи. Ова значи дека додека преговорите биле во тек, синдикатот еднострано стапилво нов штрајк, спротивно на член 236 став 3 од Законот за работни односи“.

Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право