Решение на Апелационен суд Битола РОЖ-1076/17

  • Version
  • Преземи 1
  • Големина на фајлот 495.34 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање март 22, 2018
  • Последна промена декември 29, 2022

Решение на Апелационен суд Битола РОЖ-1076/17

(...) „За да се врати работник на работа по мирување на неговиот договор за вработување поради вршење на раководна функција, треба да се види дали тој бил вработен како раководен државен службеник во општинската администрација согласно член 3 став 2 од Законот за државни службеници или пак бил избран како општински секретар, а претходно не бил вработен како државен службеник согласно член 31 и член 40 од Законот за државни службенци.  Доколку е вработен како државен службеник, тогаш во рок од 15 дена од денот на прекин на вршење на роководната функција, треба да поднесе барање се со цел да се врати на работа на работно место во едно од звањата од групата на раководни државни службеници, но не пониско од звањето што го имал пред дабиде именуван за секретар.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-22/18
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право