Решение на Апелационен суд Битола РОЖ-181/20

  • Version
  • Преземи 2
  • Големина на фајлот 437.01 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање јуни 1, 2020
  • Последна промена декември 27, 2022

Решение на Апелационен суд Битола РОЖ-181/20

(...) „Доколку еден работник е незаконито распореден од едно на друго работно место поради потреба во процесот на работа, судот ќе го задолжи тужениот да го врати на работа на работно место на кое работел пред распоредувањето, меѓутоа тука се поставува прашање дали и по донесена одлука за изрекување на дисциплинска мерка со која работникот е распореден на работно место со пониско ниво, иако тоа решение за дисциплинска мерка е поништено како незаконито, дали работодавачот е должен да го врати работникот на работно место на кое работел пред донесувањето на решението за изречената дисциплинска мерка. Судот не утврдил дали со решението чие поништување се бара тужителката е распоредена согласно нејзината стручна квалификација како во член 30 од Законот за работни административни службеници, туку ја распоредил на нејзиното старо работно место.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-224/19
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право