Решение на Апелационен суд Битола РОЖ-690/17

  • Version
  • Преземи 1
  • Големина на фајлот 407.64 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање октомври 19, 2017
  • Последна промена декември 28, 2022

Решение на Апелационен суд Битола РОЖ-690/17

(...) „Согласно член 98 точка 5 алинеја 3 од Законот за административни службеници предвидува на административниот службеник да му престане работниот однос по сила на закон ако биде осуден за кривично дело во врска со службената должност, со денот на правосилноста на пресудата.

Несомнено во случајот произлегува дека службеникот врз основа на предлог спогодба бил огласен за виновен за кривично дело „злоупотреба на службената положба и овластување“ со што за ова кривично дело му била изречена казна, што значи дека во оваа кривична постапка е утврдено и прифатено дека тужителот со дејствијата за кои е огласен за виновен ја злоупотребил својата службена положба и овластување која ја имал во вршењето на работните обврски од работните места на кои работел во периодот опфатен со кривичната пресуда.”

Претходно Решение на Апелационен суд Битола РОЖ-654/17
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право