Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-639/17

  • Version
  • Преземи 0
  • Големина на фајлот 325.17 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање септември 26, 2017
  • Последна промена јануари 19, 2023

Пресуда на Апелационен суд Битола РОЖ-639/17

(...) „Согласно член 4 и член 13 од Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување обврзаник за пресметка и уплати на придонесите, а со тоа и за придонесот за бенифициран стаж, е работодавачот за своите работници. Оттука, произлегува дека работодавецот е должен на месечно ниво на име на работникот да уплаќа придонеси. Некогаш работодавачот ќе западне во задоцнува на истите, па поради тоа ПИОМ го задолжува да ги уплати истите стедства. Бидејќи работодавачот по налогот на фондот ги уплаќа средствата и истите ги намирува, тогаш работникот нема правен основ да поведува постапка за истото.”

Претходно Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-521/17
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право