Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-427/14

  • Version
  • Преземи 9
  • Големина на фајлот 147.93 KB
  • Број на датотеки 1
  • Датум на креирање април 1, 2015
  • Последна промена август 13, 2022

Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-427/14

Работничката (тужителката) имала континуитет на боледувањето за кое работодавачот (тужениот) знаел, па со оглед на претходно оправдана целосна медицинска документација за нејзината здравствена состојба, копија била доставена до работодавачот и било јасно зошто не се јавила кај работодавачот. Работничката согласно со одредбите од Законот за работните односи ужива посебна заштита за време на бременост. На работничката незаконски ѝ престанал работниот однос кај работодавачот со решение за отказ на договорот за вработување со отказен рок и работодавачот бил задолжен да ја врати на работа и да ја распореди на работно место кое одговара на нејзината стручна подготовка.

Претходно Пресуда на Апелационен суд Скопје РОЖ-358/14
Поддржано од

Здружение за трудово

и социјално право

 

E-маил: contact@trudovopravo.mk 

Copyright © 2023 Здружение за трудово и социјално право